Labyrintsansen

Labyrintsansen

Labyrintsansen er et lille sanseorgan i det indre øre, der har stor betydning for vores balance og sørger for, at vi kan bevæge os op og ned, fremover, bagover, til siden og rundt uden at blive dårlige. Labyrintsansen har også betydning for bl.a. evnen til at koncentrere sig og styre øjnene. Mange børn har problemer med labyrintsansen, hvilket er af afgørende betydning for deres balance, motorik og aktivitetsniveau. Problemer med labyrintsansen kan ses ved, at barnet bliver svimmelt og får det dårligt ved bestemte bevægelser eller aktiviteter som at gynge eller snurre rundt.

En dårlig labyrintsans kan trænes – både derhjemme og på legepladsen. Se på, hvilke bevægelser dit barn ikke kan lide, da det er dem, der skal trænes, og start i det små – det er ikke meningen, at dit barn skal få det dårligt. Fokusér på at lave rotationer, og på at hovedet skal være både lodret, vandret og diagonalt.

Tips til øvelser, der stimulerer labyrintsansen:

  • Tag fat i hinandens hænder, og snur rundt – både den ene og den anden vej
  • Gyng dit barn på en gynge eller i en hængekøje – gerne en flad gynge, så barnet også kan ligge ned
  • Løb op af en bakke, og tril ned igen
  • Gå på line – evt. imens dit barn kigger på et fast punkt i rummet
  • Stå på hovedet, på hænder og lav kolbøtter 
  • Husk at grine undervejs. Det skal være sjovt at bevæge sig og må ikke blive en sur pligt.

SikkerHverdag.dk er udviklet af Børneulykkesfonden i samarbejde med Sikkerhedsstyrelsen, Miljøstyrelsen og Vejdirektoratet.