Kort om bevægelse og motorisk udvikling

Kort om bevægelse og motorisk udvikling

For børn er det vigtigt at kunne lege, hoppe, tumle, gynge og cykle for at kunne udvikle og udfordre sig selv. Men også i forhold til dit barns sikkerhed er det vigtigt at fokusere på bevægelse og motorik – jo bedre dit barn er til at bruge sin krop, desto mindre er risikoen nemlig for alvorlige skader ved eksempelvis faldulykker.  

Børn udvikler sig motorisk hele barndommen, og den motoriske udvikling har stor betydning for alt fra barnets evne til at lære at kravle og cykle, til om det er sjovt at være med til fodbold i frikvarteret. Desværre har mange børn problemer med motorikken – hvert tredje barn har anmærkninger i deres motorik, når de starter i skole. Det har konsekvenser som inaktivitet, overvægt og øget risiko for ulykker. Selv om en aktiv livsstil som regel også medfører flere knubs og skrammer, så viser erfaringer nemlig, at hvis børn er gode til at klatre, balancere, hoppe, kaste og gribe, så har de også bedre værktøjer til at undgå de alvorlige ulykker i deres hverdag.

Børns motorik kan bl.a. udvikles ved at fokusere på at stimulere tre sanser – labyrintsansen, følesansen og stillingssansen. Sanserne har betydning for bl.a. dit barns balance, kropsbevidsthed og kropskontrol, og kan trænes og udvikles hele barndommen.  

 

Kampagnen ’Hej skal vi lege?’: Motorik og bevægelse for børnehaver

Børneulykkesfonden, DGI og bObles samarbejder om den årlige bevægelsesuge 'Hej skal vi lege?', der sætter fokus vigtigheden af børns balance og motorik for at forebygge ulykker. Bevægelsesugen falder hvert år i uge 41, hvor børnehaver og vuggestuer landet over sætter fokus på mere bevægelse og motorisk udvikling i hverdagen med sjove lege og fysiske aktiviteter. Læs mere om ’Hej skal vi lege?’ her.

 

Kampagnen ’Hej skal vi tumle?’: Motorik og bevægelse for vuggestuer og dagplejere

’Hej skal vi tumle?’-kampagnen har fokus på bevægelse og sansemotorik for de 0-3-årige. Bag kampagnen står Børneulykkesfonden, DGI, FOA og bObles med et ønske om at inspirere til mere bevægelse blandt de mindste. Med ”Hej skal vi tumle” kombineres motorik og bevægelse med leg, musik og dans i den årlige tumleuge. Læs mere om ’Hej skal vi tumle?’ her.

SikkerHverdag.dk er udviklet af Børneulykkesfonden i samarbejde med Sikkerhedsstyrelsen, Miljøstyrelsen og Vejdirektoratet.